Consells per a conservar el vi a casa

Com a amant del vi, segurament ja saps l’important que és conservar-lo adequadament per a mantenir el sabor i l’aroma en perfectes condicions. I pot ser que també t’hagis preguntat més d’una vegada si estàs emmagatzemant correctament cada ampolla. En aquest article et donarem alguns consells perquè puguis gaudir i conservar a casa els vins de Celler Piñol com si estiguessis en el nostre celler.

1. La importància de la temperatura i la llum solar en la conservació.

La temperatura és un dels factors més importants per a conservar el vi a casa. L’ideal és que es mantingui a una temperatura constant entre els 11°C i els 14 °C. Si la temperatura és massa alta, el vi pot oxidar-se i perdre el seu sabor i aroma, mentre que si és massa baixa, es poden fer malbé les propietats del suro. Per tant, les fluctuacions brusques de temperatura també poden afectar.

A més, és important evitar que les ampolles estiguin en zones de la casa exposades directament a la llum o molt pròximes de fonts de calor, com la cuina o la xemeneia. Com més fosc sigui el lloc menys reaccions químiques es donaran.

Per a apreciar al màxim les qualitats d’un vi, és essencial servir-lo a la temperatura adequada. Per exemple, un vi negre sec amb aroma intensa i gran potencial fruiter, com a l’Avi Arrufí, es gaudeix millor servint-se entre els 16-17º. D’altra banda, un vi dolç amb notes de pastisseria, fruita seca i una textura densa amb tocs fumats, s’ha de servir entre els 6-8º per a apreciar el seu ple sabor. Així és com recomanem servir el nostre vi Josefina Piñol Blanc.

Conjunt d'ampolles de vi.
T’has preguntat alguna vegada perquè la majoria de les ampolles de vi són de color verd?

El color de les ampolles no és simplement una qüestió de preferència estètica. La majoria de les ampolles són d’aquest color pel fet que aquest to aconsegueix neutralitzar fins al 60% de les radiacions lumíniques, que poden alterar el sabor i la qualitat del vi.

2. El paper de la humitat. Controlar-la perquè el suro no es faci malbé.

Un altre factor important en la conservació del vi és la humitat a causa del seu efecte sobre el suro de l’ampolla. Un ambient excessivament sec pot fer que el suro s’assequi i s’esquerdi, i en conseqüència l’aire entra en l’ampolla i danya el vi. D’altra banda, un ambient massa humit pot fomentar el creixement de floridura i bacteris en el suro.

La humitat relativa d’un celler ha d’oscil·lar entre el 60% i el 80%.

Ampollada de vi destapada
Sabies per què quan en un restaurant es destapa un vi et lliuren el suro?

El lliurament del suro a un client a més de servir per a verificar que l’ampolla no ha estat oberta anteriorment o que no ha estat substituït per un altre, es lliura perquè el o la comensal el pugui olorar. L’olor del suro és clau per a saber si està en bones condicions. El suro no ha de fer olor d’humitat, cartó, floridura o vinagre. Fes aquesta prova per a descartar que hi hagi algun fong que hagi danyat el vi.

3. Atenció a la posició i les oscil·lacions.

L’ideal és que l’ampolla s’emmagatzemi en posició horitzontal perquè el suro estigui en contacte permanent amb el vi i no s’assequi.

És important també guardar el vi en zones tranquil·les i evitar que sofreixin moviments bruscos, per la qual cosa es recomana emmagatzemar-les lluny d’electrodomèstics com per exemple una rentadora.

Ampolles de vi emmagatzemades horizontalment.
Sabies que els vins espumosos són l’excepció?

Com el cava o el champagne, la millor manera d’emmagatzemar aquestes ampolles és en posició vertical, ja que la pressió que es genera a l’interior pel gas carbònic podria danyar el sabor i en conseqüència afectar el suro. Mantenint aquestes ampolles en una posició vertical el suro tindrà el nivell d’humitat idoni.

4. Temps de conservació.

Tingues al cap que no tots els vins són eterns ni tots milloren amb el temps. És important informar-se de les recomanacions per a cada tipus de vi i respectar el temps que s’indica si volem gaudir al màxim de la seva aroma i sabor.

A diferència d’alguns vins que poden ser consumits en un parell d’anys després de la collita, uns altres necessiten un temps de conservació molt més llarg perquè pugui millorar la maduració en l’ampolla. Aquest és el cas del nostre vi Mather Teresina, el qual necessita un temps de conservació d’uns 15 anys per a aconseguir el seu punt òptim de maduresa. En canvi, vins com el Nª Sra. del Portal Rosat estan llestos per a ser gaudits en un termini de 4-5 anys.

Ampolla de vi Speyer
Sabíes que hi ha una ampolla de vi datata entre els anys 325 i 350 D.C?

Es coneix com l’ampolla de vi Speyer, la més antiga del món i va ser trobada en 1867 dins d’una tomba romana a Alemanya. Òbviament, ja ha perdut el seu contingut d’etanol.

En conclusió, emmagatzemar i catar un vi és una experiència única que millora el gaudi d’aquesta beguda. Esperem que aquests consells t’hagin resultat útils i t’ajudin a mantenir les teves ampolles de vi en les millors condicions possibles, així com animar-te a explorar diferents vins.

Si estàs interessat a tenir més informació i/o consells específics de cada vi de Celler Piñol, et recomanem visitar la fitxa tècnica de cada vi en la nostra pàgina web.