Morenillo, la varietat autèntica de la Terra Alta

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.11.3″ text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” max_width_last_edited=”off|phone” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}” max_width__hover_enabled=”off|desktop”]

Color esvaït, taní moderat i poca graduació alcohòlica. A més, el Morenillo és tardà i dels últims raïms que es veremen a la Terra Alta. En temps de productivitat desaforada i consum homogeneïtzador, les característiques d’aquesta varietat eren poc compatibles amb el mercat i es va anar abandonant progressivament. “És una varietat exigent, s’ha de seleccionar molt bé i garantir que el raïm sigui prou madur”, explica Juanjo Galcera, director del Celler Piñol.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://cellerpinol.com/wp-content/uploads/2022/03/Pinol_7535-scaled.jpg” alt=”Morenillo_raim” title_text=”Pinol_7535″ align=”center” _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” custom_margin=”20px||||false|false” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

“Documentat el 1791, prou arrelat a les terres de l’Ebre però d’origen forà”, segons consta al Diccionari dels noms dels ceps i raïm , escrit per Xavier Favà i publicat per l’Institut d’Estudis Catalans (2001), la Morenillo és una varietat de raïm autòctona de la Terra Alta utilitzada popularment per elaborar vins a granel i que avançava inexorablement cap a la decadència.

“No podia ser, calia potenciar el que ens diferencia abans que fos massa tard”, apunta Galcera, que l’any 2009 va fer pioner al Celler Piñol amb la recuperació d’aquesta varietat.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Finca Morenillo:

El Finca Morenillo és el primer vi de la D.O. elaborat 100% amb vinyes velles de Morenillo. Recol·lectat a la pròpia finca, amb ceps gairebé centenaris, representa el tarannà de Celler Piñol: respecte per la tradició i força per a innovar. Recentment la revista Sobremesa va atorgar 95 punts al Finca Morenillo, el millor puntuat de la seva selecció de la D.O. Terra Alta.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” custom_padding=”|||3px||” global_colors_info=”{}”]

Nota de Tast:

 Cristina Borrull, enòloga del Celler Piñol, reconeixia que la Morenillo és la varietat que més l’ha sorprès: “Nosaltres comparem la varietat Morenillo amb un Pinot Noir. Té un taní molt madur, és super elegant, fi i té notes a xocolata, maduixa (amb nata fins i tot) i de figa madura. És de vinyes molt velles. Els grans de raïm són molt grans, gairebé no tenen problemes de fongs que puguin afectar a la vinya perquè la pell és tan dura que es protegeix millor”.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”1_3,2_3″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_image src=”https://cellerpinol.com/wp-content/uploads/2022/03/F.Morenillo_publi1-scaled.jpg” alt=”Finca Morenillo” title_text=”F.Morenillo_publi1″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” transform_scale=”128%|128%” module_alignment=”center” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://cellerpinol.com/wp-content/uploads/2022/03/TerraAlta_086-scaled.jpg” alt=”Terra Alta paisatge” title_text=”TerraAlta_086″ align=”center” _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” width=”93%” max_width=”88%” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Varietats Autòctones:

Els defectes del passat s’han convertit en virtuts en aquest segle XXI, que demana vins diferencials, autèntics i característics. La potenciació de la varietat autòctona aporta un nou element d’orgull i memòria a la Terra Alta i impulsarà els vins negres de la Denominació d’Origen.

En aquest sentit ajudarà que, l’any 2020, després de dotze anys d’espera, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publiqués l’aprovació de la varietat de raïm morenillo en el plec de condicions del Consell Regulador de la DO Terra Alta. Una reivindicació històrica de la comarca per preservar una varietat emblemàtica, identitària i tradicional de la zona.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

“La Terra Alta és l’ànima de la Garnatxa Blanca i també bressol de joies recuperades com la Morenillo”, resumia Alba Balcells, directora de l’INCAVI, a la darrera 34a Festa del Vi a Gandesa. Un tresor restaurat per ajudar a portar la Terra Alta arreu.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_post_slider _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_post_slider][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_post_nav _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” background_color=”#9AD5E6″ global_colors_info=”{}”][/et_pb_post_nav][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

vins relacionats

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_4,1_4,1_4,1_4″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://cellerpinol.com/wp-content/uploads/2021/11/finca_morenillo_1920-1.png” title_text=”comprar” url=”https://www.cellerpinol.com/vinos-terra-alta/es/1888-finca-morenillo.html” align=”center” _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” max_width=”52%” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Entrada similar