Entrevista amb Cristina Borrull: La nostra Enòloga

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” min_height=”256px” custom_margin=”||||false|false” custom_padding=”||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” max_width_last_edited=”off|phone” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}” max_width__hover_enabled=”off|desktop”]

La Cristina Borrull Pérez, nascuda a Sant Carles de la Ràpita (Tarragona) el 14 de maig de 1996, és la nostra enòloga. Porta treballant a Celler Piñol des de l’any 2019, poc després d’acabar la carrera. Va estudiar un grau en enologia per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i ha treballat al Celler Marimar Estate de Califòrnia (Estats Units) i al Celler Alta Alella Mirgin, al Maresme. Ah! I es declara una apassionada de les olors i la química.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

Per què vas decidir treballar al Celler?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Jo estava treballant a la zona de Barcelona, a la bodega Alta Alella Mirgin, però no tenien un lloc de feina per a mi en aquell moment. Quan em vaig quedar sense feina vaig parlar amb un contacte que tinc a Sant Carles de la Ràpita, que és comercial de vins i que coneix molt al Juanjo [Galcera Piñol, el director]. I el Juanjo necessitava la incorporació immediata d’una enòloga i van contactar amb mi directament. Vaig fer l’entrevista i vaig ser l’escollida.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

Podries explicar a què es dedica una enòloga?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Em dedico al control de la qualitat del vi: des de treballar a la vinya per fer controls de maduració, fins al raïm que entra a la verema, fins al producte final.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

A què et refereixes quan parles del control de la vinya?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Vol dir mirar que els ceps estiguin sans, calcular quants quilos més o menys et sortiran cada any… I, a l’època de veremar, mirar el grau d’alcohol probable que té aquell raïm per a tu. També escollir quin dia faràs la verema, perquè depèn del producte final que vulguis fer, el veremes abans o després, perquè hi ha varietats primerenques i varietats més tardanes.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

Per exemple?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Si vull fer un vi dolç, hauré de veremar una mica més tard perquè el raïm tingui més concentrat de sucre, però si vull fer un vi jove puc collir abans el raïm, però sense que estigui molt verd, sinó en un punt de maduració òptima.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

Què és el que més t’agrada de la teva feina?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Quan fem les sessions de tast i decidir elscupatges dels vins de l’anyada. Triar una mescla del producte final que vols fer amb les varietats adients.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

Com valoraries la teva experiència a Celler Piñol?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Molt positiva! Estic aprenent molt. Jo estic com a enòloga principal, però després tenim un assessor que és el Toni Coca, que és un molt bon enòleg, i al seu costat aprenc tot allò que no sé fer. Llavors, si tinc dubtes, sempre el puc trucar. Formem un bon equip, els dos.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

Alguna cosa que t’hagi sorprès dels vins del Celler Piñol?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Sí. La meva experiència va començar als Estats Units a la zona de Califòrnia i vaig treballar amb varietats com Chardonnay o Pinot Noir. Després, a Alella, vaig treballar amb Xarel·lo que és Pansa Blanca, i també vaig fer cava. Aquí estic fent molt més negres i he treballat amb una varietat que no havia treballat mai que és el Morenillo. Aquesta varietat m’ha sorprès perquè és diferent de les altres que jo havia treballat.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

Què té d’especial?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

És una varietat autòctona de la zona [la Terra Alta] recuperada Nosaltres, amb Celler Piñol, vam embotellar la primera ampolla el 2009. És la varietat que més m’ha sorprès. Nosaltres comparem la varietat Morenillo amb un Pinot Noir. Té un taní molt madur, és super elegant, super fi i té notes a xocolata, maduixa (amb nata fins i tot) i de figa madura. És de vinyes molt velles. Els grans de raïm són molt grans, gairebé no tenen problemes de fongs que puguin afectar a la vinya perquè la pell és tan dura que es protegeix millor. La garnatxa blanca també m’ha sorprès, és la varietat que es treballa a la DO Terra Alta i ens agradaria que tingués el distintiu de qualitat.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

Tens algun vi preferit del Celler?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

En tinc dos. Un de blanc i un de negre. El blanc és L’Ànima de l’Avi Arrufí, perquè està fet amb garnatxa blanca 100% de vinyes molt velles. Es fa la vinificació en acer inoxidable, però després la criança la fa dins d’un ou de ciment. Per a mi és això el que el fa diferent, perquè tots els altres vins són molt més clàssics i aquest és una mica més modern. Representa molt elterroirde la zona de la Terra Alta.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

I el negre?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

El Sa Natura, que és un vi ecològic, el primer de la Terra Alta. Celler Piñol vam ser els pioners en entrar al món ecològic. També m’agrada per les notes que m’aporta aquest vi, que són més cítriques, com de llimona, i florals. És un vi diferent de la línia clàssica que hem seguit. Un vi ecològic vol dir que a la vinya no hi afegeixes productes químics i només pots posar-hi sulfurs i coure. Hi ha uns rangs establerts i només pots afegir-ne fins a un límit.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://cellerpinol.com/wp-content/uploads/2021/07/2105_Cristina6.jpeg” title_text=”2105_Cristina6″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

De quina manera el clima de la Terra Alta afecta les vinyes?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Que la vinya sigui de molta qualitat a la Terra Alta és perquè hi ha un contrast tèrmic: durant el dia fa molta calor i a la nit molt de fred. Aquest contrast és el que fa madurar la vinya correctament. Perquè si fes molta calor la podria cremar i si fes massa fred es gelaria i tampoc creixeria bé. Així que aquest contrast és òptim: molta calor al matí i fred a la nit, quan la planta es recupera.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

Quin és el vi que, per a tu, representa més la tradició del Celler?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Tots els nostres vins tenen els noms dels avantpassats i crec que el vi que millor el representa és L’Avi Arrufí blanc, garnatxa blanca, perquè va ser el primer vi en embotellar-se a la nostra bodega, l’any 1995. Abans es feia a granel, molta quantitat però poca qualitat, i ara es fa per tenir menys quantitat i més qualitat. La primera ampolla va ser embotellada per la Josefina Piñol.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px||0px||false|false” custom_padding=”1px||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

Com creus que el Celler s’adaptarà al futur?

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” text_font=”Open Sans|300|||||||” text_text_color=”#000000″ text_font_size=”17px” header_font_size=”7rem” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}”]

Potser a treballar amb tots els vins ecològics. També optarem per tenir vins vegans. Crec que el futur és ecofriendly.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://cellerpinol.com/wp-content/uploads/2021/07/2105_Cristina5.jpeg” title_text=”2105_Cristina5″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_post_nav _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” background_color=”#9AD5E6″ global_colors_info=”{}”][/et_pb_post_nav][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”|auto||auto|false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text admin_label=”Texto” _builder_version=”4.9.7″ text_font=”Heebo||||||||” header_font=”Exo 2|200|||||||” header_text_color=”#000000″ header_font_size=”7rem” header_2_text_color=”#280400″ header_3_text_color=”#280400″ header_4_text_color=”#280400″ header_5_text_color=”#280400″ header_6_text_color=”#280400″ max_width_last_edited=”off|phone” animation_style=”fade” header_font_size_tablet=”80px” header_font_size_phone=”60px” header_font_size_last_edited=”on|desktop” header_line_height_tablet=”1.1em” header_line_height_phone=”” header_line_height_last_edited=”on|phone” global_colors_info=”{}” max_width__hover_enabled=”off|desktop”]

vins relacionats

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_4,1_4,1_4,1_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://cellerpinol.com/wp-content/uploads/2021/06/avi-arrufi_blanc.jpg” title_text=”comprar” _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” src__hover_enabled=”on|hover” src__hover=”http://canviceller.sibilare.es/wp-content/uploads/2021/06/comprar.jpg”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://cellerpinol.com/wp-content/uploads/2021/06/avi-arrufi_blanc.jpg” title_text=”comprar” src_tablet=”” src_phone=”” src_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” src__hover_enabled=”on|hover” src__hover=”http://canviceller.sibilare.es/wp-content/uploads/2021/06/comprar.jpg”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”4.9.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]